Jättipalsami kahdessa sävyssä


Tuossa maankaatopaikalla on vieläkin "vuori",  joka kasvaa pelkästää tätä kasvia. Siellä on koko kesän tehty multaa tästä maa-aineksesta, joka on siis talojen tieltä siirrettyä peltomultaa.  Seulovat ja sekoittavat hiekkaa siihen. Hirveää ääntä pitää sellainen seulontamasiina.  Se kone oikeastaan kirkuu. Onneksi ei asuta ihan siinä metsänreunassa, vaan tässä on pari taloriviä välissä, vaan kyllä se meille kuuluu kun pihalla on.  Tämä kasvi on kaunis, mutta petollinen. Liian helposti puutarhakarkulainen.Kommentit

Häivähdys sanoi…
Hui, ei olisi kiva saada tuota kasvia pihalle mullan mukana. Kyllähän siitä varmaan pääsee eroon helpommin kuin esim. elämänlangasta, mutta silti ei mikään kiva ylläri. Meidänkin ympäristössä tuota kasvaa vanhoilla pihajätteen läjityspaikoilla. Tuskin siitä enää koskaan täysin eroon päästään. En usko että kukaan on tosissaan yrittänytkään, kun ne nyt leviävät kunnan mailla.
Tuula Laakso sanoi…
Kaunis se todellakin on. Tuttavani pihamaalla kasvaa hallitusti niin jättibalsamia kuin elämänlankaakin, mutta vaatiihan se säännöllistä nurmikon leikkaamista.
Saraheinä sanoi…
Voi, ei minnehän se multa sitten päätyy. Jättipalsami on todella harmillinen rikkaruoho, olen jo neljä kesää kitkenyt sitä pois mökkitontiltani, mutta aina jostain löytyy kukkiva (ja hetken päästä siementä tekevä)yksilö...
Noke sanoi…
Das erste Bild ist klasse schöne Farbe.

Gruß
Noke
Tarja A sanoi…
Karkulainen kerrassaan ja sitkeä, ei taho millään saada pidettyä pois tontilta.
Niitä siemenkoteloita on kyllä hauska poksautella:)
Pirkkoinkeri sanoi…
Jättipalsami on kyllä kaunis, mutta se, millä vauhdilla se valtaa kasvualaa muilta kasveilta, on todella paha. Välillä sitä täälläkin yritetään talkoovoimalla kitkeä pois.
Anne sanoi…
Kiva. Ensin kehotetaan ihmisiä hävittämään koko kasvi ja sitten viedään siemeniä mullan mukana.

Omalta tontilta ollaan saatu hävitettyä ne parissa kesässä ihan vain nyhtämällä, mutta kun joka paikassa niitä on, niin ainahan sitä kulkeutuu uusia siemeniä ja kitkeminen jatkuu.

Tuollaista tummemman punaista versiota en oo koskaan nähnytkään.