Lasten syntymäpäivät


Nyt on ollut iltapäivälehdissä juttua päiväkoti-ikäisten ja alakoululaisten syntymäpäiväkutsuista. Meillä oli tyttärille (4 kpl) tapana, että sai kutsua 5 parhainta kaveria synttäreille. Kaikkien muiden kanssa meni sopimus hyvin, mutta nuorimmaiselle se oli kova paikka, koska siihen viiteen eivät mahtuneet kaikki parhaimmat. Ilmoitin, että voit kertoa kavereille, että on meidän äidin syy, että kaikki eivät pääse. Raja vedettiin siksi, että kaikki mahtuivat ruokapöydän ääreen syömään synttärisankarin kanssa. Lisäksi minusta oli omien lasten lisäksi ihan tarpeeksi hulinaa. Vanhimmat omat lapset järjestivät mielellään nuoremmille ohjelmaa, että pääsin itse sitten loppuaikoina helpommalla. 

Toisaalta kun meillä on synttärit sijoittuneet kevääseen ja kesään, niin ei vieraita päiväkodista/koulusta niin hirveästi varmaan olisi edes tullut. Kaverit olivat lisäksi usein lapsia, joiden kanssa leikittiin kotiympyröissäkin.  Tarjottavat päätti synttärisankari. Nuorimpien kohdalla oli jo muotia se, että vieraat saivat pienet muistolahjat synttäreiltä. Sisältäen karkkia, hiusjuttuja, tarroja tai itse askarreltuja koruja, jääkaappimagneetteja jne. Hyvät muistot jäi ja hauskoja kuvia on tallella. Lisäksi pidettiin omalla porukalla vielä viikonloppuna ikään kun perheen kesken synttärit, joissa avattiin mummolta tullut ja perheen antama lahja.

Minusta ei ole pakko kutsua koko päiväkotiryhmää tai luokkaa. Kyllä meidän lasten lapsuudessa jo jotkut pitivät synttäreitä jossakin hampurilaispaikassa tai keilahallissa, mutta me on aina pidetty kotona. Alennusmyynneistä ostin valmiiksi lahjoja kaappeihin kun tyttäret menivät vuorostaan kavereidensa synttäreille. Kun alennus oli usein -50-70%, niin lahjat saattoivat olla siksi aika arvokkaitakin, mutta silti saatu edullisesti. Harmittaa kun niin kivasta asiasta on nyt tehty jotenkin niin hankala asia. Lisäksi meillä oli sellainen tapa, että kaverisynttärit loppuivat 6. luokkaan. Eikä minusta kukaan niitä yläasteikäisenä enää kyllä kaivannutkaan. 

Yksi tyttäristä halusi pitää 18-vuotissynttärit kavereilleen kotona. Pinkki oli teemana ja oli melkein tippa linssissä kun katsoin näitä nuoria naisia! Lähtivät kyllä jatkoille meiltä sitten....


Kommentit

Äityli-Mummo sanoi…
Ku mei tytöt ol pienii, nii papat, mummot, kummit, serkut (2 kpl) ja joitai kavereita käi synttäreil. Ei sen kummosempaa. Muutekii pestiskaverit käi päivittäi, viikoloppusi tuppas olemaa ruuhkaakii, pullaa, maito, kaakaoo kulu.Miu äiti sanokii: kui sie ain paistat ja syötät pullaa noille "kyläpennuille"? Vastasi: halvemmaks tulloo, mitä kaupast ostamal ja viel tulloo päivä ettei täs oo kettää pullaa syömäs! En ees muista millo oisi viimeeks pullaa paistanu...15 vuotta sitte :D
Sussi sanoi…
Omassa lapsuudessa ei ollut tapana kutsua luokkakavereita synttäreille. On maailma muuttunut niistä ajoista.
Kruunu Vuokko sanoi…
Minä sain lapsuudessani synttärivieraiksi muutamia parhaita kavereitani lähinaapureista. Synttärivierailuista on jäänyt kivat ja lämpimät muistot.
Matkatar sanoi…
Juu ihme sirkusta on nykyään tehty synttäreistä ja kaikille tulee paineita. Minusta meilläkin meni kivasti tyttöjen synttärit kun ei ollut liikaa kavereita eikä saanut mitään liian hienoja lahjoja tuoda tm. Yhteiset leikit olivat tärkeintä.
TainaT sanoi…
Ei mun lapsuudes ollu tollast synttäri härpäkkää.
Omat lapset parisen kertaa halunneet pitää puutarhassa kavereille juhlat "omenapuun kukkiessa". Kumpikin syntynyt keväällä.
Muistelen ett noitaki kertoja tais olla vaa kolme tai neljä.