Pyhän Sigfridin kirkko - Sipoo Sipoon Vanha kirkko on rakennettu vuosina 1450-54. Se on ns. Pernajan mestarin suunnittelema. Samoin kun lähistöllä olevat Helsingin pitäjän, Porvoon, Pernajan ja Pyhtään kirkot.


Mielenkiintoista oli, että kirkon ympärillä ei ollut kirkkomaata. Tuntui jotenkin oudolta kun ympärillä oli vain nurmea ja kiviaitaa.


Paikalla oli opaskin, mutta hän patsasteli näemmä mieluummin ulkona auringossa. 


Tämä kuva on otettu ns. uudelta kirkolta. Se on varsin lähellä ja hautausmaa jää ikään kun kirkkojen väliin, mutta vanhaan nähden toisella puolen tietä, jos oikein muistan.


Kirkon oven lukko.


Seinillä oli tällaisia hautajaisvaakunoita.


Tämä vaakuna kuului Nikkilän kartanon isännälle. Siihen liittyy paikallinen, vahvistamaton tarina.  Nikkilän isäntä oli kovasti kiintynyt hevoseensa ja tahtoi kuoltuaan, että heidät molemmat haudattaisiin kirkon lattian alle. Pappi ei innostunut asiasta yhtään ja ilmoitti, että ei tuu tapahtumaan. Siitä kimmastuneena isäntä päätti lähteä tappamaan papin, mutta hevonenpa kompastui matkalla ja pappi pääsi luikkimaan pakoon. No, sittenkö isäntä kuoli myöhemmin, niin hän pääsi kyllä hautaan kirkon lattian alle, mutta heppa sai tyytyä hautaan kirkon pihan pohjoispuolelle.


Tämä saarnastuoli on 1600-luvun puolesta välistä ja saatu lahjoituksena.


Kirkko oli valkoiseksi kalkittuine seinineen isomman oloinen kun ulkopuoli antoi odottaa.


Huomaatteko jotain erikoista? Siis lattia on maalattia, johon on juntattu tuollaisia pyöreitä kiviä. Erittäin epätasainen sellainen. Enpä ole ennen tuollaiseen törmännyt.


Harmillisen korkealle asetettu. Kuvaaminen oli hankalaa ja eipäs noita yksityiskohtia muutenkaan päässyt oikein katsomaan. Teksti on ruotsia ja taisi olla vuosiluku 1617 alareunassa.


Ikkunatkin olivat korkealla ja varsin isot.


Penkit oli lahjoittanut muistaakseni paikallinen Pelastusarmeija.


Kesäisin kirkko on suosittu hääkirkko. Jumalanpalveluksia pidetään ja musiikkiesityksiä. Kirkko on talvisin kiinni, sillä siellä ei ole lämmitystä, eikä sähköjä.


Ihan oven vieressä oli pienet syvennykset molemmin puolin. En tiedä mikä lie tarkoitus. 

Kommentit

Katinka sanoi…
Aivan ihania kuvia ja hieno esittely upeasta kirkosta. Pitää kyllä mennä itsekkin joskus käymään tuolla. Ihanaa alkavaa viikkoa <3!
Navettapiika sanoi…
Ompa tosiaan erikoone laattia. Hiano, mutta epäkäytännölline. Kuinkas hääviarahien korkkarien käy. Ei oo tuas kiva kävellä.
Kvilttaaja sanoi…
Todella mielenkiintoinen. Kiitos. Laitoin Pinterestiin vaakunakuvasi. Mietin tikkaustyötä, joka pohjautuisi kuvaas. Oven vieressä olevat syvennykset saattavat olla aseita varten. Kirkkosaliin ei saanut tuoda aseita. Joisskain kirjoissa oli erilliset asehuoneet, mutta ei ilmeisesti Sipoossa. Pitääkin ajaa joku päivä tutkailemaan tuota kirkkoa. Sipoo ei ole oikeastaan kauhean kaukana, mutta ei sinne tule lähdetyksi.
Minttuli sanoi…
Onpa hieno kirkko! Postauksesi herätti kiinnostuksen käydä katsomassa sitä paikanpäällä. Tytärhän asuu aika lähellä Sipoota, joten viimeistään ensi kesänä voisi tuolla käydä tutustumassa.

Kiitos tästä Tillariina!
Äityli- Mummo sanoi…
Upeita, mielekiintosii kuvia.Kivanäköne kivilattia, hieno saarnastuoli.
Ulla sanoi…
Upeat kuvat. Oletko käsitellyt taulu- ja vaakunakuvia, esim. kirkastanut? Noissa pimeissä loukossa on tuskallista kuvata. Eniten surettaa tuo ulkoympäristö, elävää kulttuuriperintöä ei ole jäljellä laisinkaan, vain vihreää asfalttia. Kaikki on tuhottu. Joissakin kirkkotarhoissa (siis näissä vanhoissa keskiaikaisten kirkkojen) on sallittu vanha kasvillisuus esim. vanhat lääkekasvit. Sipoo on yksi kurjimmista. Ympäristö tarjoaisi puitteet ihan muuhun.
JPK sanoi…
Hieno kirkko! Paljon imeteltävää kuvissa. Tapuli vaikuttaa hyvin erikoiselta.