Helluntain retki Aulangolle


Leikittiin vähän turisteja ja suunnattiin Aulangon näkötornille. Se on rakennettu v. 1907, suunnittelijana Waldemar Aspelin. Korkeutta tornilla on 33 metriä. Olen aikaisemmin kollaasin julkaissut, mutta laitetaan nyt kunnon postauskin yhdestä Hämeenlinnan turistikohteesta.


Kansallismaisemaa parhaimmillaan!


Kuvissa porukkaa ei näe, mutta parkki oli aivan täysi ja sai todellakin nätisti jonossa kiipeillä tornin portaita ylös.


Näköalatasenne valmistui v. 1934. Muistan nähneeni vanhoja mustavalkoisia kuvia tästä, jossa naisilla on hulmuavat mekot, valkoiset käsineet ja hatut! Varmaankin 40-50-luvulta.


Torniin pääsee maksutta ja se on auki klo 8-19.


Graniittitorni ei niin vaan lämpene. Huomattavan viileä on, mutta rappusten kiipeäminen lämmittää!


Kyllä täällä hyvinkin voisi yksi pieni kummitus olla!


Jalkaa toisen eteen...


Ylhäältä näkee kauas, Hattulan kirkolle asti! Tuulee!!


Hmm...nyt jo alhaalla!


Sitten taas portaille. Niitä on peräti 332 rappusta alas. Päädytään karhuluolaan, jossa on kuvanveistäjä Robert Stigellin teos karhuperheestä v. 1906.


En suosittele noita portaita aivan huonokuntoisille, sillä ne on kiivettävä ylöskin!


Tarinan mukaan Stigell lainasi karhunpennun Korkeasaaresta malliksi, mutta se oli aivan liian villikko tapaus ja jouduttiin palauttamaan. Täytetty karhu korvasi sen.


Jotenkin minusta ei ollut kiva kun yhden perheen lapset käyttivät sitä kiipeilytelineenä. Jouduttiin lisäksi odottelemaan kolmen seurueen voimalla, että lapset saatiin pois teoksen kimpusta. Ei se nyt mikään leikkiväline ole.


Onneksi paikka muuten on tosi siisti, eikä tupakantumppeja lukuunottamatta sotkettu.


Karhuluolan kyltti on kyllä naarmutettu ja se on melken nurin, kuvasin sen kuitenkin suoraan!


Jos kahvilaan haluttaa, niin sellainenkin on tarjolla. Se juuri suljettiin kun me saavuttiin pihaan, mutta enpä olisi palveluja tarvinnutkaan.


Parkkialueelta on viitoitus oikeaan suuntaan.


Puistomuistometsässä on paviljonkeja, joista tämä on ehkä tunnetuin ja kuvatuin. Nytkin siellä oli pari ylioppilasta kuvaussessiossa. Ruusulaakson paviljonki on valmistunut 1800-luvun lopussa ja se peruskorjattiin viimeksi v. 2010-11.

Kommentit

Kruunu Vuokko sanoi…
Hienot kuvat Aulangolta.♥♥♥
Kvilttaaja sanoi…
Aulangolla olisi kivaa poiketa. En ole käynyt siellä aikoihin. Joskus kävimme siellä luokkaretkellä ja toisen kerran perheen kanssa. Tuo torni tuntui silloin niin feikiltä, kun se ei ollut aidosti niin vanha kuin mitä esitti. No nyt se on jo antiikkia, kun on satavuotias :D
Äityli-Mummo sanoi…
Hienoja kuvia !
Rautalintu sanoi…
Onpa kaunista! Ei oo tullut koskaan käytyä.