Canon EOS 5D Mark IV hintaromahdus

Hmm...kyllä tässä nyt on hieman petetty olo! Kiitti vaan Canon!! Julkaistaan uusi malli syksyllä. Kauan odotettu ja toivottu! Se on tietty ihan luonnollista, että hinta hieman laskee kun ensimmäiset ovat runkonsa saaneet! Aluksi myyntihinta keikkui tuossa 4 130 euron tuntumassa. Lokakuussa hinta alkoi tasaantua 3 845 euron tasoon. Silloin minä ostin rungon, ihan lokakuun viimeisinä päivinä. Nyt kameran saa halvimmillaan 3 195 euroa! Melkoinen hinnan romahdus sanoisin! Eikö kauppa käy, vai mistä lie johtunee? Nyt tuo kamera kannattaa hankkia, jos on juurikin tätä mallia hankkimassa. Tosin kannattaa lukea tämä kirjoitus loppuun...

Edellisen kamerani hinta (6D) ei ole tippunut kahdessa vuodessa kun enimmillään pari sataa. No, aina ei voi voittaa, eikä edes joka kerta! Tässä on nyt kuitenkin niin isosta arvonalennuksesta kysymys, että luulen olevan jostain isommasta kysymyksen...Canon, olen syvästi pettynyt sinuun! Varmasti moni muukin!! Erityisesti varmasti niitä ihmisiä potuttaa, jotka ovat hävinneet lähes tonnin muutamassa kuukaudessa. Eilen latasin marraskuussa ilmestyneen päivityksen. Kamerassa on mielestäni aika paljon keskeneräisyyttä. Itse yritin saada akun kestoon parannusta ja siihen, miten virheellisesti kamera ilmoittaa akun latauksen määrän. Jos lukee käyttäjien huomioita mm. fb:ssä (kansainvälinen sivu), niin bugia toisen perään on olemassa. Toivottavasti tulevat päivitykset ne korjaavat. Tarkennuksen kanssakin on ongelmia, ainakin Tamronin pitkän putken kanssa, se on ainakin tuplasti hitaampi kun 6D:llä.Yhteistyötä muiden objektiivivalmistajien kanssa pitää tehdä ja kovasti! Olen tavallinen harrastajakuvaaja, mutta varsinkin naiset n. kymmenkunta on kysynyt neuvoja kamerahankintaan kuin myös objektiivien viime vuosina. En voi kyllä ainakaan tätä mallia suositella, valitettavasti!

Kommentit

Ninnu sanoi…
No onpas tylsää, kun Canon on niin takuuvarma ollut. Mutta hyvä myös tietää! Kiitos infosta. Itselläni on vain Canon EOS 550D.

Hyvää ja valoisaa vuotta 2017! Kiitos kauniista luontokuvistasi!
Pasi Lepola sanoi…
Itse hankin 5D Mark IV:n tavoin aikoinaan 6D:n samana päivänä kuin se ilmestyi. Parin kuukauden päästä rungon sai 600 € alle ovh:n. Eli ihan samassa suhteessa hinta tippui parissa kuukaudessa. Tämä oli ihan odotettavissa. Se on tuttu ilmiö myös muilta suurilta kameravalmistajilta kuten Sony ja Nikon sekä nähtävissä myös muun kulutuselektroniikan hinnassa. Me malttamattomat uusimman uutuuden perässä juoksijat saamme siis maksaa kovan hinnan kun maltilliset saavan rungon muutaman kuukauden kuluttua 1/4 halvemmalla.

Minun rungossa ei ole ollut akkujen kanssa ongelmia (käytössä kaksi 6D:n aikaista Canon-akkua ja yksi uusi 5D:n mukana tullut alkuperäinen akku). Vähän nopeampaa akku toki kuluu kuin 6D:ssä, mutta ero ei ole minun mielestäni merkittävä. Myöskään akkuindikaattorin kanssa en ole huomannut mitään omituisuutta vaan sen perusteella pystyy hyvin arvioimaan paljonko akkua on jäljellä. Yhdellä akulla kuvaa hyvin yhden jääkiekko-ottelun (n. 800 kuvaa) ja vielä sitä virtaa jää kotiin. Vaikuttaakin, että runkosi on harmillinen maanantaikappale, mikäli akkujen kulutus on jatkossakin omituista kannattaa olla yhteydessä myyjään/canoniin/maahantuojaan. Oletko vertaillut akun kulutusta eri putkien kanssa? Minulla itselläni oli aikoinaan yksi akkusyöppö Tamron.

Olen kuullut muiltakin, että Tamronin putkien kanssa on ollut isoja ongelmia tarkennuksen kanssa, mutta se ei ole Canonin syy. Putkesi on julkaistu jo pari vuotta sitten eikä silloin ollut vielä mitään tietoa minkälainen tarkennus 5D Mark IV:ssä tulee olemaan. Tiesikö edes Canon ja vaikka tiesikin, niin ei kukaan paljasta yrityssalaisuuksia kilpailijoille etukäteen. Tarkennuksen ongelmat eivät varmasti korjaannu ennen kuin Tamron päivittää oman putkensa firmwaren ajantasalle. Kiinnostaako Tamronia sitten enää päivittää noin "vanhan" putken softaa onkin toinen kysymys, heiltähän tuli jokin aika sitten ulos uudistettu ja parannettu versio putkesta. Kannattaa myös muistaa, että Tamron on perinteisesti tehnyt läheistä yhteistyä Canonin pahimman kilpailijan Nikonin kanssa. Joten Canon-päivitys ei varmasti ole listalla ylimmäisenä.

Itse olen erittäin tyytyväinen hankintaan, omassa käytössä ero 5D Mark IV:n ja 6D välillä on niin valtava 5D:n eduksi. Kuvassa on valtavasti enemmän dynamiikaa ja säätövaraa etenkin RAWina kuvatessa. Kohinaa ei ole tullut lisää vaikka 5D:ssä on kolmannes enempi pikseleitä. Tarkennus toimii todella täsmällisesti ja nopeasti minun kaikilla (4 Sigmaa) putkilla. Sigma on siis onnistunut paremmin ennakoimaan 5D IV:n tarkennuksen ja tekemään siten paremmin sen kanssa toimivan tarkennusmoottorin.
Tillariina K. sanoi…
Pasi, en ole kyllä koskaan kuullut, että neljässä kuukaudessa hinta tippuu noin paljon! Millään kameravalmistajalla tai mallilla! Eikä niin kyllä ole käynyt ed. malleillakaan, joita olen omistanut elikkä siis samat kun sinä. Olen aina odottanut muutaman kuukauden, että hinta tasoittuu. Ei ole ollut tarvetta brassailla ensiesittelyllä!! Esimerkiksi 5D Mark III hinta on tippunut varsin maltillisesti vuosien saatossa! Eikä edes IV:n ilmestyminen romahduttanut sitä! Tarkennusongelmia/akun julmaa virrankulutusta on ihan Canonin omilla putkillakin, ei siis pelkästään Tamronin tuotteissa. Arvasinkin kyllä mitä vastaat! JAS ja Canon ovat tietoisia kamerassa olevista bugeista, jos on uskominen esim. http://www.petripietilainen.fi/blog/14/Canon%2B5D%2BMark%2BIV%2Bja%2Bbugi/ kyseistä blogia!
Katinka sanoi…
Minä itse painin että kumman hankkisin, uuden 7D:n vai juuri tuon 5D:n? Sanovat että tuo seiska olisi hyvä juuri luontokuvaukseen. Koska kuvaat paljon luontoa, niin olisi kiva tietää, miksi päädyit 5D:hen? Kaikki vinkit ovat tervetulleita :D. Onnea ja iloa, sekä hyvää oloa uuteen tulevaan vuoteen 2017 <3!
Tillariina K. sanoi…
Katinka, en halunnut palata croppikennoiseen l. siksi ei 7D ollut mukana kisassa ollenkaan. Jos 5D Mark III hinta olisi merkittävästi tippunut IV ilmestyessä, olisin todennäköisesti valinnut sen. Niin ei kuitenkaan käynyt. Tuntui pahalta maksaa aika paljon v. 2012 mallista! Tosin sitä käyttävät todella monet tuntemani luontokuvaajat ja jälki on todella hyvää! Nikon ei istu käteeni ja en tykkää sen värimaailmasta, joka mielestäni on hieman rusehtava! Lisäksi objektiivini ovat suurimmaksi osaksi Canonin valmistamia, paitsi yksi Tamron! :) Johon muuten olen vieläkin supertyytyväinen! Parhaimpia ostoksia ikinä! Olisi ollut todella iso työ ja rahallinen satsaus vaihtaa toiseen merkkiin. Todellakin olen luontokuvaaja, en varmaan koskaan kuvaa häitä, muotokuvia tai studiokuvia! Kosketusnäyttö on todella näppärä IV:ssa, hieno ominaisuus! Nyt kun kuvaan, teen sillä suurimman osan asetusten muutoksista. Nopeaa ja helppoa! Lisäksi on kiva sormilla skaalata kuvaa näytöllä isommaksi ja tarkistaa yksityiskohtia, myös kuvien siirto sormella seuraavaan on näppärää! Kännyköistä tuttua tekniikkaa, jota olen kameraan kaivannut. Halusin myös tarkennuspisteitä enemmän ja niiden suurempaa ryhmittelymahdollisuutta vrt. mitä oli käytössä 6D:ssä. Eikä unohtaa voi myöskään tosiasiallisesti suurempien ISO arvojen käyttöä kun eletään täällä Suomessa...siis ilman kohinaa! Tässä nyt muutamia perusteluja valinnalleni.
Matkatar sanoi…
No voi harmi jos et ole ollut ihan tyytyväinen ja bugeja riittää. Ehkä siksi minäkään en viime kesänä kameraa vaihtaessani ostanutkaan aluksi himoitsemaani uutta Nikon D750:stä vaan vähän vanhemman version, D610:sen. Uudessa yleensä löytyy jotain keskeneräistä joka korjataan uuteen erään.
Mutta inspiroivia kuvaushetkiä kuitenkin uudellekin vuodelle!
Pasi Lepola sanoi…
6D julkaistiin 17. joulukuuta 2012, vain päivää ennen Saksassa järjestettyjä Photokina-messuja. Myyntiin kamera tuli Suomessa marras-joulukuun vaihteessa 2012 2499 euron hintaan (lähde Wikipedia). Nyt rungon saa 1300 euroon. Paljonko maksoit rungosta maaliskuussa 2013? ;)
Tillariina K. sanoi…
Ostin 6D:n 23.3.13 taisi olla kuitissa päivämäärä ja maksoin 1 695 euroa. Elikkä ei oo melkein kolmessa vuodessa 6D:n hinta paljon tippunut! Tuo 2499 euroa on varmaankin ollut Rajalan hinta julkaisuviikolla! Eikä kyseistä aparaattia ole silloin edes ollut heillä tarjolla, ennakkovarauksia voinut tehdä ja lyöty joku hinta-arvio, joka yleensä ei oo siis sitova! :) Sillä se firma on aivan yliveto hinnoittelun yläpäässä. Taisi myydä tuota 5D Mark IV jos oikein muistan 4300 euron hintaan, en laita kyllä päätä pölkylle asiasta. Sellainen muistikuva vaan!
Pasi Lepola sanoi…
2499 € oli aikoinaan Canonin antama virallinen julkaisuhinta 6D:lle samalla tavalla kuin nyt 4239 € on 5D Mark IV:lle. 5D oli julkaisun jälkeen jonkin aikaa tuohon hintaan myynnissä myös muissakin nettikaupoissa kuin Rajalassa (paitsi ennakkovaranneille, jotka saivat 400-500 € halvemmalla). Runko on edelleen myynnissä tuohon hintaan Canonin omassa nettikaupassa. Jos nyt neljä kuukautta 5D Mark IV:n julkaisusta sen ostaa hintaan 3195 €, niin sen saa 25 alennuksella.

Kun sait 6D:n 1695 €:llä maaliskuussa samalla tavalla neljä kuukautta julkaisusta, sait sen ostettua 32 % alennuksella. Jos siis ollaan tarkkoja, niin 6D:n hinta romahti neljässä kuussa suhteellisesti enemmän kuin 5D Mark IV:n hinta. Kyse ei siis ole uudesta ilmiöstä.
Tillariina K. sanoi…
Pasi, jos sinusta tuntuu siltä, että neljässä kuukaudessa n. 650-1100 euron tipahdus on ihan ok. uusimmasta mallista, niin ei voi mitään! Minusta se on ryöstöä!! "Virallinen julkaisuhinta" aika mielenkiintoinen käsite. Hinta, jota kukaan ei oikeasti ole koskaan maksanut! Ammattilaisetkin saavat yleensä kokeiltavakseen ilmaiseksi uudet mallit, kirjoittavat artikkelin ja palauttavat tuotteen! Siinä vaiheessa kun aparaatteja aletaan oikeasti postittamaan ostajille, niin se "virallinen julkaisuhinta" ja oikea ovh. ovat ihan eri asioita! Koskee kaikkea elektroniikkaa, ei pelkästään kameroita. Olen mä nyt 4 jälkkäriä ostanut neljän vuoden sisällä ja tietysti muita kameroita sitä ennen. Mä seuraan tarkkaan hintoja ennen kauppoja! Ostan mä sitten mitä tahansa! Eiköhän tämä keskustelu ole nyt tullut päätökseensä. Ainakin minun puolelta!
Katinka sanoi…
Kiitos Tiillariina. Pitäisi päästä ihan testaamaan joskus tosi toimissa täysikennoista kameraa vs croppi. Jossain vaiheessa varmasti tulee kameran vaihto eteen ja silloin haluaisin olla "varma" päätkösestäni(jos nainen koskaan voi olla =D). Valokuvaaminen on ihana harrastus.
Sakari sanoi…
Tilasin Mark IV:n ulkomailta kun hinta alkoi olla minun kukkarolleni sopiva,hita oli 2189e.Aikamoinen hinnanpudotus ensimmäisistä kameroista.