Tyrvännön kirkkoTyrvännön kirkko, rakennettu v.1789-1800

"Puukirkko, tasavartinen sisäviisteinen ristikirkko. Tyrvännön vanha puukirkko muodostaa näkyvän maamerkin Suotaalan kylän kulttuurimaisemassa. Kirkko on malliltaan sisäviisteinen, tasavartinen ristikirkko. Sakaristo on itäristissä, alttariseinän takana. Katto on sakaroiden päädyistä aumattu. Piirustuksista poiketen kirkon päädyssä on torni. Kirkon muotoa on muutettu myöhempien korjausten yhteydessä"
 - Kulttuuriympäristö, rekisteriportaali


Tämä kirkko taitaa olla parhaimmillaan näin talvimaisemassa.


En äkkiä muista toista kirkkoa, jossa haudat ovat näin lähellä. Mäki on aika pieni, joten tilaa on varsin vähän. Kaikki hautapaikat eivät suinkaan ole vanhoja, vaan ihan viime vuodeltakin näytti olevan kivissä merkintöjä.


Ajattelin, että tämä enkelipatsaalla koristeltu olisi ollut lapsen hauta, mutta kauppiaan rouvan viimeinen leposija tästä löytyykin.


Teimme miehen kanssa pienen autoajelun Hattulan Tyrväntöön ja Lepaan suunnalle. Sää vaihteli kokoajan. Onneksi sain tämän kirkon kuvattua aurongonpaisteessa.

Kommentit

Pasi Lepola sanoi…
Hihii, JPK on saanut haastajan. Hienot kuvat ja mielenkiintoisia detaileja, mutta mitä tarkoittaa sisäviisteinen?
Tillariina K. sanoi…
Pasi, mä päätin tehdä tällaisen Kanta-Hämeen kirkkosarjan! Perjantaina jo piti käydä kuvaamassa Janakkalan vanha kirkko, vaan lumimyrsky yllätti.
JPK sanoi…
Onnea projektiin! Mielenkiintoisen kohteen olet kuvannut. Muuten ihan kohtuuperinteinen, mutta tuo tapuli on kuin johonkin ihan muuhun kirkkoon tehty.:)

Pasille tiedoksi että tuo sisäviisteinen tarkoittaa sitä että kirkkoa on "viistetty" keskiosasta tuollaisella vinolla seinällä mikä alimmassa kuvassa näkyykin hyvin. Ulkoviisteisessä tuo vino seinä olisi noissa ulkosakaroiden nurkissa.

Pasi Lepola sanoi…
Hyvää matskua, ei muuta kuin kameran kanssa kiertämään kirkkoja.
Pasi Lepola sanoi…
Ahaa, kiitos JPK selventämisestä, nyt tiedän!