Sääksmäen kirkko


"Sääksmäen kivikirkon rakentaminen ajoittuu Suomen keskiaikaisten kivikirkkojen toiseen ryhmään 1400-luvun jälkipuoliskolle. Hollolan ja Vanajan kirkkojen kanssa se kuuluu samaan Hämeen kirkkojen kantaryhmään ja on niistä nuorin. Kirkko on valmistunut vuosien 1495 ja 1505 välillä.
Keskiaikaisten kivikirkkojen tapaan itä-länsisuunnassa olevan runkohuoneen pohjoispuolella oli sakasti ja eteläseinustalla asehuone. Kaksilaivaiseksi suunniteltua kirkkoa ei varojen puutteessa voitu rakentaa tiiliholvein varustettuna, vaan se toteutettiin puisella tynnyriholvilla katettuna.
Keskiajalla ja myöhemmin seurakuntalaiset pitivät huolta kirkostaan kunnostamalla seiniä ja tervaamalla kattoa sekä lahjoittamalla kirkollista esineistöä. Tällä tavoin on Sääksmäen kirkkoon saatu mm. nykyisinkin käytössä oleva ehtoollismalja ja kaksi paria tinaisia kynttilänjalkoja 1700-luvun lopulta. Alttaripäädyn ikkunasyvennysten maalaukset lahjoitti muuan Göransson 1500-1600 -lukujen vaihteessa.

Vuonna 1766 rakennettiin uusi kellotapuli Thomas Hägerin johdolla. Tapulin alaosa tehtiin harmaakivestä ja siihen muurattu vuosiluku on nähtävissä nykyisen kellotapulin alakerrassa.
1840-luvulla kirkko laajennettiin ristikirkoksi, jossa oli istumapaikkoja n. 2000. Ongelmitta ei remontti sujunut: pian sen valmistuttua romahti eteläisen ristin päätyseinä, josta pappilan renkipoika riensi hädissään ilmoittamaan huutaen: "Kirkko perässäni tulee!" Kirkkoa jouduttiin ehtimiseen korjailemaan 1860-luvulle asti. Ensimmäiset, 15-äänikertaiset urut kirkkoon saatiin 1878. 

Vuosina 1924-1925 peruskorjattu kirkko ehti palvella seurakuntalaisia vain muutaman vuoden, kun toisen pääsiäispäivän iltana 1.4.1929 lämmityslaitteesta alkunsa saanut palo tuhosi kirkon. Vain kiviseinät jäivät jäljelle. Palosta saatiin pelastettua alttaritaulu, ehtoollisvälineet, kirkkotekstiilit, sakastin kalusteet ja jotain muuta irtaimistoa. Myös kellotapulin puinen yläosa paloi.
Sääksmäen kirkko on Sääksmäen seurakunnan pääkirkko. Jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten lisäksi se palvelee seurakuntaa mm. konserttitilana. Kirkko on rakennettu uudelleen nykyiseen asuunsa 1932-1933 Kauno S. Kallion piirustusten mukaan. Tällöin se palautettiin ulkoasultaan keskiaikaiseen muotoonsa. "

- Sääksmäen seurakunnan nettisivut


Kirkkopiha on tosi ahdas. Varsin lähelle kirkkoa on haudattu ihmisiä. Siispä suosiolla hyppäsin kiviaidan ulkopuolelle kuvaamaan kirkkoa. Teistä osa jo varmaan luuli, että eipäs Tillariina eksynyt kirkkokuvauksia tällä kertaa ottamaan! No, Hämeen kirkot- sarja sai sittenkin uuden osan. :)  Hautajaiset olivat juuri parhaillaan menossa, kellotapulia katsoessa huomaa, että luukut ovat auki. Kellojen soitto tuntui kyllä luissa ja ytimissä. Tuntui aluksi jotenkin epäsopivalta mennä kuvaamaan. Sitten huomasin, että olivat jo suuntaamassa hautajaisväki haudalle, joka oli kohtuullisen etäällä kirkon takana. Tuskin meitä edes nähtiin.


Kommentit

Marru sanoi…
Kaunis kirkko! Kyllä kirkot pitää kuvata aina, kun "vastaan" tulee :)
Sirpa sanoi…
Upeat kuvat kauniista kirkosta!!
Tellu Tom sanoi…
Kylläpä se on kaunis. Mun äidin piti ostaa kirkkokortti joka kaupungista, jossa kävivät lomareissuilla (kiersivät Suomea).
Irma sanoi…
Ihanat kuvat kauniista kirkosta
Minä aina kuvaan kirkkoja kun käyn jossain vieaissa paikoissa:)
Harakka sanoi…
Kaunis kirkko on tuo Sääksmäen kirkko. Olen myös siitä ohitse mennyt.
Mutta hieno juttu, kun tuolla alempana katselin muitakjin postauksiasi, niin olit jo sinivuokonkin bongannut, mä vasta leskenlehden!
JPK sanoi…
Tuo kirkko on hieno. Hienosti sait sen myös kuvattua ja kuvaussääkin näyttää olevan mitä parhain.

Käypä joskus katsomassa Lammin kirkkoa. Se on samantyyppinen mutta sisätiloiltaan jotain aivan uskomatonta. Kannattaa tosin ajoittaa käynti kesään niin pääsee sinne sisällekin.
Tillariina K. sanoi…
JPK, pidetään se Lammi mielessä! :)