Masisfiilikset!


Tänään sitten kävin siellä silmälääkärillä. Eipä voida mun silmiä leikata, tai siis toinen voitaisiin, mutta eipä siinä taas oikein ole järkeä! Vasemmassa silmässä on sellainen silmäsairaus kun...
 
"Kartiopullistuma eli keratoconus tai keratokonus ( kreikkaa keratos "sarvi" ja lat. conus "kartio") on hitaasti paheneva silmän sarveiskalvon pullistuma, joka heikentää näkökykyä. Taudin edetessä sarveiskalvo ohenee, ja sen kaareva muoto alkaa muistuttaa enemmän kartiota. Näkö voi samentua niin paljon, ettei esimerkiksi näe enää lukea tai ajaa autoa, mutta pitkällekään edennyt kartiopullistuma ei kuitenkaan aiheuta täydellistä sokeutumista, sillä se on silmän pintarakenteen vaurio, eikä vaikuta näköhermon toimintaan lainkaan. 
Yleensä kartiopullistuma ilmenee voimakkaana hajataittona ja näöntarkkuuden heikkenemisenä, johon liittyy useita mahdollisesti hyvinkin voimakkaita varjokuvia tai valoviivoja, jotka johtuvat silmän pinnan epäsymmetrisyyden lisääntymisestä. Valonsäteet eivät enää heijastukaan silmässä yhteen pisteeseen vaan muodostavat sivukuvia kuin huonosti viritetyssä analogisen TV:n kuvassa. Nämä ylimääräiset varjot näkyvät selvimmin katsottaessa pistemäistä valonlähdettä tummaa taustaa vasten. Esimerkiksi täysikuu voi keratokoonikon silmin näyttää epätarkalta ryppäältä (osin soikeitakin) kuita. Näitä varjokuvia voi olla "oikean" kuun ympärillä jopa useita kymmeniä. Yleinen oire on myös silmän valonarkuus."
 -Wikipedia

Jos mä olisin parikymppinen, tilanne voisi olla tosi huolestuttava kuulemma. Se on nyt kerrankin hyvä asia, että oon jo tämmönen vanhempi täti! Yleensä silloin etenee hitaammin. Mitä tästä nyt sitten opittiin? Ei kantsi mennä lääkärille, se löytää vaan inhottavia sairauksia! :)
Pääsen kuulemma vuoden päästä ilmaiseksi uusintatutkimukseen, jossa voidaan tsiikata tilannetta, onko mennyt pahemmaksi. On olemassa joku kovetushoito, jonka yhteydessä voidaan sitten kyllä laseroida miinuksetkin pois, jos haluan. No, jotenkin tuntuu nyt siltä, että mä en halua nyt mitään!

Kommentit

Matkatar sanoi…
Oo, ikävä kuulla. Varmaan harmittaa ja kiukuttaa kun olit jo kerännyt voimia ja rahaakin leikkaukseen ja nyt ei pääsekään. Mutta eipä kai auta "itku markkinoilla" vai miten sitä sanotaan...pahoittelen kuitenkin.
Tillariina sanoi…
Niin, enpä odottanut, että joku silmäsairaus löytyy siinä ohessa. Pitää kuvata entistä ahkerampaan, jos silmien kanssa käy vielä huonosti! Jos tälläkin jutulla oli joku tarkoitus, jota ei nyt vielä tajua! :)
Pessi sanoi…
Oi ja voi... ikävä kuulla huonoja uutisia. Mulla on alkanut ikänäkö vaivaamaan ja pitäisi varmaan käydä silmät tarkistuttamassa optikolla ja hänhän määrää lääkärin, jos tarvii. Tiedätkös, olen todennut, että aurinko paistaa niihin synkimpiinkin risukasoihin ja tämä on totta! Tsemppiä! :)
Tillariina sanoi…
Mä kävin syyskuun lopussa optikolla näötarkastuksessa, eikä hän huomannut mun silmissä mitään erikoisempaa. Silmälääkärissä oon käynyt viimeksi silloin lapsena kun ekan kerran silmälasit määrättiin. Taisi olla pakollinen juttu. Ei oo ollut mitään vaivoja koskaan.

Nyt otettiin topografia ja siinä löytyi sitten tämä sairaus. Varmaan mä nyt pari päivää tätä juttua märehdin ja laitan sitten ns. ö-mappiin, asioille mille ei voi itte mitään.
Pasi Lepola sanoi…
No voi simpura, koskaan ei voi tietää... No jos jotain positiivista haetaan, niin kartiopullistuma löytyi varhaisessa vaiheessa eikä siis vasta siinä vaiheessa, kun kovetushoitoakaan enää ei voisi tehdä! Tsemppiä ja voimia!
Tillariina sanoi…
Pasi, näin on näreet! Huonoja uutisia ei oo kiva saada, mutta onhan tässä kuitenkin positiivistakin olemassa tavallaan.

Se tässä nyt vielä kirvelee, että se on luultavasti perinnöllinen sairaus ja minulla on noita perillisiä neljä. Enempi mä nyt toivon, että heillä ei oo sitä.
orvokki sanoi…
Ikäviä ja pelottaviakin tuollaiset uutiset ovat. Mutta jos pystyt sulkemaan sen toivottomien lukkojen taakse, ja unohtamaan, niin hyvä. Kun et nyt voi asialle mitään. Itsellä todettiin ihan äsken silmässä hiukka sama juttu, eri niminen vaiva vaan.
Tsemppiä Sinulle!
Karttu sanoi…
Otan osaa :( Kannattaa varmaan sitä kovetushoitoa kokeilla, jos siitä voisi olla apua ja jos sillä saa parempia näkövuosia lisää.