Kuvia, nais- ja miesnäkökulmaa


Nämä kuvat on otettu Vuorentaan pelloilta. Ajattelin, että jos nämä olisivat vähän silleen "miehekkäitä" kuvia! Peltoa, taivasta, sähkölinjoja  ja latoja. Joku kommentoi tuossa viime vuoden lopussa, että kuvani ovat naisellisia. Ehkä ovatkin. Omasta mielestäni mun kuvat ovat melkein aina värikkäitä. Mun silmät hakevat värejä luonnosta. Nyt niitä on hankala löytää ja kärsin jonkinlaisesta kuvausangstista, tosin eipä tuonne vesisateeseen ole ollut muutenkaan menemistä. En ole kovin monta kertaa kuvannut mustavalkoisia tai värillisiä kuvia käsittellyt sellaiseksi. Keskisommittelu on pannassa, mutta minä kyllä sitäkin harrastan. Miksi lykätä ylenmäärin rumia risuja kuvaan, jos päähahmo on nätti tipu? : ) Tykkään ötököistä ja eläimistä. Kukkakuvia minulla ei juurikaan ole, jos niissä ei oo ötököitä. Mun kuvat eivät oo taiteellisia, ainakaan omasta mielestäni. Olen liian epäromanttinen, että mieluiten haen sellaista tietokirjatyyppistä, asiallista, pelkistettyä ja sitä myöten ehkä myös tylsää kuvakulmaa/aihetta. Jännä, että oma persoona niin vahvasti näkyy myös valokuvauksessa. Jokaisella kuvaajalla on oma tyylinsä.


Olen huomannut, että miehet tykkäävät kikkailla enemmän. Jos jossain näkee kuvia liikkuvasta vedestä (suihkulähde, koski), jotka ovat kuvattu pitkällä valotusajalla, siis sellaisia himmeen vellovia, ne melko varmasti ovat jonku miehen kuvaamia. No, muutaman kerran olen nähnyt niitä naisten blogeissa, näin ainakin muistelisin. HDR-kuvat olivat silloin pari vuotta sitten kun itse aloittelin kovinta hottia blogeissa, nyt niitä näkee jo vähemmän. Sellaiset makrot, joissa esim. kärpäsen silmä on n. 1-2 cm halkaisijaltaan ovat myös miesten juttuja. Suurin osa urheilukuvista taitaa myös olla miesten ottamia. Miehet ehkä kuvaavat myös rakennuksia/autoja/masiinoita jne. enemmän. Naiset harvemmin kirjoittavat kuviensa teknisestä puolesta tai käyttämästään kalustosta. Enempi naiset tarinoi itse kuvaustilanteesta tai  muita tarinoita kuviensa oheen ja lukijan viihdykkeeksi.

Jos tulisi reissattua enemmän, kuvaisin varmaan muutakin kun kotiympyröiden näkymiä. Ehdotin miehelle keväällä/kesällä Nuuksion retkeä. Toivottavasti toteutuu. Tosin, siellä on kuulemma paljon väkeä. Onko sitten kuvausrauhaa?Halusin väen vängällä auringon säteet näkyville. Tarvi ottaa varmaan 15 kuvaa, että se joihinkin kuviin onnistui. En ole aikaisemmin juuri maisemakuvia ottanut kun ei ole ollut tuota laajakulmaa. Nyt niitä varmaankin tulee enempi jatkossa. Maisemakuvissa pitäisi päättää, onko maa/vesi isommassa osassa kun taivas, tällaiset 50/50 kuvat eivät ole kiinnostavia. Näissä ne nyt melkein ovat niin, sillä kumpikaan osa ei ollut mielestäni erityisen mielenkiintoinen. Mun täytyy tunnustaa, että pidän useimpia perinteisiä maisemakuvia hieman tylsinä, erityisesti näitä omiani. Niitä ei meinaa jaksaa katso edes sen aikaa, että saa  perussäädöt tehtyä kuvankäsittelyllä. :)

Nämä mun mielipiteet ovat muodostuneet blogeja seuraamalla, google+ kuvayhteisöjen ja muiden kuvafoorumeiden perusteella. Saa olla ihan vapaasti eri mieltä. Ei pidä siis ottaa kovin vakavasti.

Kommentit

Tiitsa sanoi…
Mielenkiintoista pohdintaa, jäin oikein itsekkin asiaa miettimään. Näinhän se on, että pikkuhiljaa oppii tunnistamaan kuvaajan kuvaustyylistä, kuvakulmista jne. Onneksi meitä on niin monenlaista kuin on kuvaajiakin;) ja kaikki mahtuvat kuvaamaan.
Pasi Lepola sanoi…
Hyvää pohdintaa! Allekirjoitan melkein kaiken ja tunnistan itseni "miehekkäänä" valokuvaajana. :)

Jep, 50:50 kuvia ei suosita maisemakuvissa vaan taivaanranta asetellaan joko ylempään tai alempaan kolmannekseen 1/3 tai 1/3. Ihmiselle tuo 1/3 on luonnollinen jako, netistä löytyy paljon juttua tästä kuuluisasta kolmanneksen säännöstä (vähän sama kuin kultainen leikkaus). http://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmanneksen_sääntö

Sitten filosian sijaan biologiaa: Jos horisontti asetellaan keskelle, silmä tulkitsee kuvan usein kahtena eri kuvana eikä yhtenä kokonaisuutena.

Itse olisin asetellut auringon vasemman yläkolmanneksen kultaiseen leikkaukseen, mutta toimii toiki noinkin hienosti... Tämä onnistunut kuva on oikeastaan esimerkki siitä, että säännöt on tehty rikottavaksi. Kuvaaja/kuvankäsittelijä asettelee horisontin siihenkohtaan kuin itse haluaa.

Jos haluat aurinkoon säteet, kuvaa joko Av- tai M-moodissa ja säädä aukko mahdollisimman pieneksi eli valitse suurin mahdollinen f-arvo. Noissa sun putkissa taitaa olla suurin arvo f22 tai f24.

Niin, tällainen minä olen eli mies! Silti tykkään katsella sinun naisellisia kuviasi. :)
Intianminttu sanoi…
Hyvää ja mielenkiintoista pohdintaa! Itse välillä kyllä tykkään, kun kuvien yhteydessä ilmoitetaan esim. millä kalustolla ja millä aukolla ja ajalla ne on otettu, kun niistä on ihan mahdollisuus oppia. Tuokin Pasin antama vinkki täytyy laittaa muistiin, kiitos hänelle siitä!
Harry Kalenius sanoi…
Kyllä tuo paikkaansa pitää, että jokaisella on oma tyylinsä kuvata. Olispa tylsää jos jokainen ottaisi samanlaisia kuvia.
Seijastiina sanoi…
Niin on nättejä.
Ohjeita on mielinmäärin, sääntöjä.
Mikä omaan silmään on kaunis, hyvähän se on niin.
Vikki sanoi…
Tuossa yllä on paljon sellaista josta olen ihan samaa mieltä, olipa mukavaa pohdiskelua!
Uskoisin muuten tunnistavani aika monen blogikaverini tyylin jos kuvia sekoitettaisi.
Siinä juuri tämä miksi täällä on niin mukavaa pyöriä kun olemme niin erilaisia!
Tykkään erittäin paljon näistä kuvistasi ja ihan erityisesti ylimmästä!