Aulangon näkötorni

Aulangon näkötorni
"33-metrinen graniittisen näkötornin näköalaparveke, joka valmistui vuonna 1907. Sen suunnitteli arkkitehti Walde Aspelin.Torniin noustaan ensin ulkopuolella olevia portaita pitkin, jotka päätyvät koko tornia kiertävään lepotasanteeseen. Siitä portaat siirtyvät tornin sisään ja ne nousevat lepotasojen katkaisemina tornin huippuun saakka. Näkötornin luona Aulangonjärvelle viettävän äkkijyrkän rinteen reunalla ollut puinen huvimaja purettiin huonon kuntonsa vuoksi 1930-luvulla ja sen paikalle rakennettiin rautabetonista kaksikerroksinen näköalaparveke. Aulanko vuoren laella kerrotaan säveltäjämestari Jean Sibeliuksen saaneen innovoimansa Finlandia-hymnin ensimmäisiin sointuihin.

Samaan aikaan kun näkötorni nousi Aulangonvuorelle, rakennettiin äkkijyrkkään seinämään kiviportaat, jotka vievät vuorelta alas Aulangonjärven rantaan. Askelmia kertyy 322. Alhaalla portaiden juurella on kallioon hakattu luola. Sinne on sijoitettu kuvanveistäjä Robert Stigellin kivinen veistos ”Karhuperhe” (1906)."  

http://www.aulanko.fi/

Karhukuvat ovat miehen kamerakännykällä kuvaamat, sillä minä sain jo portaista tarpeekseni kiivettyäni tuohon torniin! :) Mikä siis on saavutus ja eka kerta, sillä en tykkää korkeista paikoista! Juhannuspäivänä kuvattu ja kuvittelin, että paikalla ei olisi kovin paljon väkeä kun kaupunki oli aivan tyhjä. Väärin. Paikka oli porukkaa täynnä!!

Kommentit

Pasi Lepola sanoi…
Aulanko on minulle tuttu paikka parin vuoden takaa, uskaltauduin menemään tornin huipun lisäksi myös karhun luokse. ;) Olet hienosti onnistunut vangitsemaan yhteen kuvakollaasiin kaikki tärkeimmät jutskat, kelpaisi mainospostikortiksi!
orvokki sanoi…
Upea kuvakerrontakollaasi.
En ole ollut koskaan tuolla, mutta voisin jopa innostuakin "mainoksesi" johdosta.
Matkatar sanoi…
Hieno kollaasi tornista! Minä olen käynyt joskus nuorena tuolla, olis kiva mennä uudelleenkin. Hyvää kesälomaa muuten, näin jo uudemmankin postauksen! Toivotaan parempia kelejä...
Tosi kiva kooste Aulangolta ;) + tietenkin dokumentti.