Saaristolaisleipää


En juurikaan leivo leipää tai sämpylöitä, ehkä pari kertaa vuodessa. Johtuen varmaan siitä, että siinä tuntuu työ menevän "hukkaan". Kuuden hengen perheessä kun yksi leipä sujahtaa suihin sanotaanko valoakin nopeammin. Siispä meillä ollaan kaupan tarjonnan varassa. Innostuin kuitenkin tällä kertaa kokeilemaan Suvikummun reseptiä saaristolaisleivästä. 


 Sikälikin epätyypillistä, että itse en ole tummien leipien ystävä, vaan kaksi tytärtä ja mies! Ajattelin siis heidät yllättää. Meidän paikallinen marketti poisti joitakin kakkuvuokia ja sieltä löytyikin sopivasti tarkoitukseen pitkät vuuat (25 cm) a´5 euroa. Onneksi muistin tarveaineet ulkoa kun olin ed. iltana ohjetta lukenut! Homma eteni hienosti. Taikinan teko oli helppoa kun mikä. Laitoin leivät nousemaan pariksi tunniksi ja ne siis nousivat tosi hienosti. Lähes vuuan yläreunalle. Paistohommiin. Sitten tapahtui jotain, en tiedä kuuluuko asiaan, mutta taikina alkoi paistuessa laskeutua!? Pah!! Missä mun hienot pulleat leivät ovat? Jostain syystä tyttäret ovat hieman epäluuloisia, mutta minä ja mies syötiin ruualla jo puolikas lämpimiltään. Hieno kiilto niissä on siirappiveden ansiosta pinnalla! Vähän tulee maksalaatikko tuosta profiilista mieleen. :)

Kommentit

Pessi sanoi…
Eikös saaristolaisleivän kuulukin olla sopivan kiinteää, eikä kuohkean pullavaa? Namilta näyttää! Maistuis varmaan mullekin! :)
Marru sanoi…
Pääasia että maistui!!!
pirkko sanoi…
Saaristolaisleipä on hyvää, ostin yhden pitkän jouluksi ja saan edelleen siitä päivittäin pari siivua;) Itse en ole koskaan tehnyt, olen kuvitellut vaikeaksi?
Lennu sanoi…
Tämä on niin paras leipä että!
Saimme tupaantuliaslahjaksi enon poppoolta useampi leipä!Eikä mennyt kaun kuin ne oli syöty!
Suvikummun Marja sanoi…
Päivällä jo odottelinkin, laitatko leipomispostausta ;)
Ihan hyvältä tuo leipäsi näyttää.
Ja varmasti maistuikin!
Ainakin kaupasta ostetut saaristolaisleivät ovatkin tosi tiiviitä.
Se, että leivät laskivat uunissa voi johtua siitä, että taikinassa olisi saanut olla hippasen enemmän jauhoja.
Noilla ohjeessani olevilla määrillä saan tosin tulemaan suht´ kuohkeaa leipää, mutta jauhoissakin on eroja. Hiivaleipäjauhoa kannattaa laittaa vähän enemmän kuin ohjeessa, jos tuntuu, että jauhoja pitäisi olla enemmän.
Toinen syy voi olla siinä, että taikina on ollut kohoamassa LIIAN lämpimässä ja se on kohonnut liian nopeasti. Ihan kovin lämpimään ei kannata laittaa kohoamaan kun tuo kohotusaika on kuitenkin näin pitkä.
Sellainen yhtälö voi vielä olla mahdollinen, että nopeasti kohonnut taikina laitetaan uuniin, joka ei ole riittävän kuuma, silloin leipä myös laskee uunissa.
Minun uunissani riittää tuo 175 astetta, mutta uunejakin on erilaisia. Minulle ovat oman uunini metkut jo tulleet tutuiksi....

Ei muuta kuin hiukan hienosäätöä seuraavalla kerralla :)

Tillariina sanoi…
Suvikumpu, mä epäilen tuota meidän uunia. Se on jo 15 vuotta vanha ja sen hönkä on jotenkin mennyt! Ehkä sitten laitan enempi jauhoja ensi kerralla myös varan vuoksi!
Harza sanoi…
hienoltahan nuo näyttää, katsoin tosin alussa että ne oli mokkaruutuja :))
Pasi Lepola sanoi…
Haha, vai maksalaatikko - siksiköhän tuo näyttää minusta niin herkulliselta. :) Ei, erinomainen ruokakuva!