Jouluperinteitä


Nämä jouluiset kipposet ovat jo marraskuussa pikkujouluissa annettu tyttärien lemmikeille raksu- tai vesikipoiksi. Ajattelin tehdä lyhyen postauksen meidän jouluperinteistä. Tiedä, vaikka oikeasti jouluna en sellaista ehtisi kirjoittaa.

Meillä jouluaattona syödään aina riisipuuroa ja sekametelisoppaa, joululimppua ja leikkeleitä. Heti aamusta myös paistetaan joulutorttuja. Meillä ei paisteta kinkkua, vaan laitan paria päivää ennen aattoa n. 1,5 kg possunulkofilettä suolaan. Se menee uuniin heti torttujen jälkeen. Hieman  jouluaattona saa aikuisiakin lapsettaa, niin katsellaan telkkarista jonkin verran piirrettyjä. Joulurauhan julistus katsotaan myös tv:stä. Omassa lapsuudenperheessä oli tapana, että sen jälkeen ei saanut enää soitella tai mennä naapureihin häiritsemään. Miehen suku ei noudata tätä perinnettä ja vähän mua häiritsee se puhelimella rimpauttelu, mutta ei se nyt joulua pilaa. Pakasteesta haetaan joululeivonnaisia sulamaan ja siinä yleensä myös valmistetaan jälkiruokaa. Kuusi on yleensä koristeltu jo päivää tai paria ennen, joulusiivouspäivänä.  Nyt se on varmaankin sunnuntai.

Ruokailu on siinä klo 15 maissa. Klo 18 on sauna ja sen jälkeen syödään vasta jälkkäriä. Klo 21 avataan lahjat. Niitä ihastellaan ja mussutetaan joulukarkkeja. Nykyisin lahjoja on tosi vähän. Tyttäret toivovat enempi rahana lahjomiset. Joulupäivänä ruokailu noudattaa samaa järjestystä, paitsi minulle silloin ruoka maistuu aina paljon paremmin. Olisko se jännitys kuitenkin olemassa. Menu on muuten vuodesta toiseen aika sama, paitsi jotain pientä yritän keksiä vaihteluksi. Jälkiruoka vaihtelee melkein joka vuosi. Joskus se on kuitattu ihan vaan erikoisjätskillä ja sorbetilla.

Menu:

Sienisalaattia
Punajuurisalaattia
Italiansalaattia
Vihersalaattia
Rosollia
Sillejä
Kylmäsavulohta
Siianmätiä ja/ tai kirjolohenmätiä 
Hillosipuleita
Maksapateeta
Juustoja
Lihahyytelöä, leikkeleitä

Porkkanalaatikkoa
Lanttulaatikkoa
 Kermaista punajuuri-aurajuustopaistosta
Possunulkofilettä sinappi-korppujauhokuorrutus
Kermakastiketta
Herneitä
Hunajaisia uunissa haudutettuja pikkusipuleita
Kotitekoista sinappia

Yllätysjälkiruoka

Varmaankin hyvin perinteinen ateria, paitsi meiltä puuttuu se kinkku. Sianlihaa nyt kumminkin. Pakko käydä j-kaapilla, tuli tuon listan kirjoittamisesta nälkä. Yksi tyttäristä on kasvissyöjä, joten hänelle tarvitsee kehitellä jotain, meinaan ehdottaa kikherne-fetapihvejä.


Kommentit

Seijastiina sanoi…
Hyvältä kuulostaa menuu.
Perinteitä noudatetaan meilläkin ja kinkku kyllä on.
Kauniit kipposet.
Hyvää joulualus viikkoa.
Kirsti sanoi…
Kuulostaa kyllä hyvälle menuu. Meillä pitää olla kinkkua, joten paistan kinkun itse, se on kuulemma parasta valmiiseen verrattuna.
Marru sanoi…
No nyt tuli vesikielelle ja kellokin on jo 23.00...