Ei onnistu ei...

Kiitos onnitteluista uuden kameran johdosta, mutta mä taidan tehdä kohta vaihtarit tyttären kanssa vanhaani. Miten ei yksinkertainen tipukuva enää onnistu? Olen niin lähellä, että putken pitäisi hyvinkin yltää jonkinlaiseen fotoon. On kuvanvakain päällä ja valaistus paras mahdollinen. Tärähtäneitä kaikki kuvat, epäselviä suttuja siis. No, en tiedä olinko ruuan päälle sen verran väsynyt, ettei kädet pysy vakaina vai mitä? Olisi pitänyt ehkä katsoa, millaisia asetuksia automaattinen olisi tarjonnut, ehkä mä vaan luulen kuvaavani vielä vanhalla...


Mun kuvausassistentti eli naapurinkisu oli näin väsyksissä ulko-oven vieressä. Ei jaksanut kun vähän silmiä raottaa. Lämpötila oli +3 C.

Kommentit

Tiitsa sanoi…
Älä lannistu, kyllä sinä sen vielä selätät ;)
Varmaankin tosiaan kuvaat samoin kun entiselläkin ja aikansahan se ottaa enenkuin uudet metkut muistaa.
Tsemppiä vaan edelleen.
Harza sanoi…
Nimen omaan. rauhassa kokeilet ja harjoittelet! Kissakin taitaa pitää näistä kevät "helteistä" :D
Pasi Lepola sanoi…
No, tuo kissakuvahan on ihan onnistunut! Harjoitus tekee mestarin.

Minkälaisia valotusaikoja käytit? Olikohan tipukuvissa liian pitkät valotusajat? Kelbyn kirjassa muistisääntönä sanotaan, että valotusaika pitää olla vähintään kääntäen sama kuin polttoväli. Eli jos kuvaat 300mm, niin valotusaika pitää olla vähitään 1/300 jos mielii saada teräviä kuvia. No, kuvanvakaaja tietenkin vähän auttaa, eli käytännössä 300mm:lle 150 usein riittää.

Tai olisiko herkkyys (ISO) jäänyt liian pienelle, jolloin valotusajat menee liian pitkiksi? Käytitkö ISO-asetusta automaatilla? Jos teet niin, niin silloin kanattaa tuota pitkää putkea käyttäessäsi mennä kameran asetuksissa: Menu -> "ISO-herkkyysasetukset" -> Lyhin suljinaika -> 1/125 tai jopa 1/250 niin alkaa kuvat onnistumaan. Silloin kamera osaa valita sopivan valotusajan ja herkkyyden automaattisesti. Itse en pidä herkkyyttä automaatilla, vaan seuraan minkälaisia valotusaikoja kamera antaa ja lisään/vähennän tarvittaessa herkkyyttä.

Tipukuvissa käyttäisin yleensä mahdollisimman suurta aukkoa (f4-5.6), jolloin valo riittää lyhyempiin valotusaikoihin ja tausta pehmenee upeasti. Maisemakuvissa laajakulmaputkella sitten f8-10.

Kyllä se siitä, älä masennu! Ei muuta kuin huomenna takaisin harjoittelemaan!:)

ps. Kelbyn kirja iltasaduksi. ;)
Tillariina sanoi…
Pasi, huomenna uusi reissu ja ajatuksen kanssa. Otan oikein kyttäykseen nuo valotusajat! En pysty katsomaan tämän päivän tipukuvia (ainakaan tänään), ottavat niin pattiin!! Huomenna tarkempaa analysointia. Ei sitä perkules muuten opi.

Mun on vielä tottuminen senkin kanssa huomasin sisäkuvissa nyt illalla, että ISOa pystyy nostamaan reippaasti tällä kameralla ja kohinoita ei vielä näy missään! Kiitos kannustuksesta!
Annele sanoi…
Tsemmppiä kuvauksiin, hyvä kuva on kissasta :).