Osmankäämit


Aika paljon vielä ehjiä osmankäämiä näkyi tuolla isossa ojassa.


Ensimmäisen kerran uskalsin kädellä koskea, miltä se tuntuu. Sehän oli saman oloinen kun plyysikangas. Kasvi on ollut monikäyttöinen ennen aikaan. 

"Lajin pamppumainen kukinto on kirvoittanut kansan syvistä riveistä joukon juurevia, osin julkaisukelvottomiakin, kansanomaisia nimiä. Nimeämisinto selittynee ainakin osin kasvin laajamittaisella hyötykäytöllä: nuoria versoja ja kukintoja syötiin vihanneksina, vankka juurakko voitiin jauhaa jauhojen jatkeeksi tai keittää siirapiksi, siemenistä saatiin puristettua öljyä, hedelmystöjen pehmeitä haituvia käytettiin eristeenä ja tyynyntäytteenä, lehdistä ja varresta saatiin kuitua, lehdet soveltuivat puuastioiden saumojen tilkitsemiseen ja versot olivat oivaa karjanrehua."

-LuontoporttiMun tietty piti etsiä, että mikä kansanomainen nimi nyt kyseessä....sitten jos ei halua lukea mitään rivoa, niin silmät kiinni!.... Nimi oli papinkulli. 


Olipa kylmä keli tänäänkin. -25 C. Olin kyllä niin hyvin puettu ja lämpimästi, että en yksin saanut edes reppua selkään ja kenkien laittaminen sai hien nousemaan selkään. Ensimmäinen täysi työviikko alkaa sitten huomenna tälle vuodelle. Hyvää alkavaa viikkoa!

Kommentit

Katinka sanoi…
Kauniita ja erilaisia kuvia osmankäämistä. Pakkanen tekee kaunista jälkeä =).
Minttuli sanoi…
Enpä ole aiemmin tiennytkään osmankäämien hyötykäytöstä:) Koristeellinen se on talvellakin.

Hienot kuvat pakkasella sait!
Ulla sanoi…
Kuvauksellinen kasvi. Liian kylmää minulle nuo sinun lukemat. Haluan kevään.
Kivipellon Saila sanoi…
Osmankäämien, pamppujen kuten meillä sanotaan, hyötykäyttömahdollisuuksia onkin paljon. Tuon nuorten versojen syönnin tiesinkin, en muita, kiitos tiedosta! Meillä kasvaa pamppuja lammella, tuuli on tuonut siemenet!

Upeita pakkaskuvia!
Susanna sanoi…
Urheasti ulkoiltu ja kuvattu!

Upeaa (ja toivottavasti selvästi lämpimämpää) alkavaa viikkoa!
Piupau sanoi…
Ihanat kuvat! On se ylväs kasvi, tosiaan! Pakkanen on ollut melkoinen. Miten ihmeessä tarkenet kuvata luonnossa!
Marru sanoi…
Meil päin ei oo sanottu papin... vaan "äijän" ;) Hih... vai et oo ennen uskaltanut koskea :D Itse olen joskus kerännyt koristeeksi lattiaruukkuun (vuosia sitten).
TainaT sanoi…
Lapsena sanottiin suoraan papin...
vieläkin mitää oikein miettiä että mikäs kasvi se olikaan.
Pasi Lepola sanoi…
Kjeh, kjeh vai sillä nimityksellä noita sikareita on kutsuttu? Nytpä senkin tiedä, kiitos Tillariina. :D Kaunista talvista jälkeä jälleen kerran...
Anonyymi sanoi…
Meillä ne on olleet samettik...eja :D