Talvimaisemia Hirsimäessä


Kerron jotain asuinalueestani. Kävelytie leikkipuistoon. Asuinalueella on tosi hyvin kävelyteitä. Ympärillä on luonnotilaista metsää. Kuten nimikin sanoo ollaan enemmän tai vähemmän mäen päällä.


Pihat ovat yleensä siistissä kunnossa ja monet ovat nähneet vaivaa istutuksien kanssa. Liikennettä on lähinnä aamulla ja sitten klo 16-15 maissa. Tyypillinen ns. nukkumalähiö. Alueen asukkaat ovat keski-ikäistyneet. Nykyisin näkee harvemmin enää lapsiperheitä. Tosin eläköityvät alkuperäiset ns. rakentajat myyvät nyt talojaan ja siirtyvät kerrostaloihin. Pikkuhiljaa väki taas nuorentuu. 


Löytyy puutaloja ja tiilitaloja. Omakoti- ja rivitaloja. Tontit eivät ole kovin suuria. Ensimmäiset talot lienee rakennettu 90-luvun alussa. Palvelut ovat heikot, paikallisliikenteen bussi pyörii ns. pääväylää puolen tunnin välein kouluaikana, kesällä kerran tunnissa. Viimeinen liikkuu klo 22 maissa. Keskustaan on sellaiset 6 km. Pieni päiväkoti rakennettiin kyllä jonkin matkan päähän, mutta meidän lapset eivät sinne ehtineet. Ollaan asuttu ensin rivarissa, sitten evakkovuosi naapurikunnassa rakentamisen ajan ja sitten taas omakotitalossa. Yhteensä 24 vuotta Hirsimäessä. Asfaltti saatiin kotikadulle toissa kesänä. Jos on paikallislehden yleisöosastoa uskominen. Hirsimäessä asuu "rikkaita". En oo vielä niihin törmännyt. Ei näy mersuja tai bemareita pihoissa. Ei oo uima-altaita, ei isoja veneitä tai asuntoautoja. Kai se maine johtuu siitä, että ei ole kunnan vuokra-asuntoja. Käyhän meillä muuten kirjastoauto. Kun lapset olivat pieni, siellä käytiin usein. Lähin kauppa, Siwa on n. 3 km:n päässä.


Kesällä täällä on minusta silmää miellyttävää erityisesti, sillä ihmiset laittavat paljon kesäkukkia. Pihoilla viihdytään. Grillauksen tuoksulta ei voi oikeastaan välttyä. Nälkäisenä ei kannata liikkua maisemissa. Täällä saa mielestäni asua rauhassa. Viime syksynä tosin jokin murtoporukka kävi muutamassa talossa. Sen jälkeen oviin ilmestyi vartiointijärjestelmän merkkejä. Meidän pihassa ei ole koskaan ollut ilkivallan merkkejä. No, rivarissa asui aikoinaan yksi epävakaa tapaus, joka kaatoi kukkaistutuksia, näki näkyjä elikkä aiheutti häiriötä ja sai myöhemmin lähtöpassit kun jätti vastikkeet maksamatta jne. Nuorisosta ei ole ollut harmia. Niillä on tapana suunnata viikonloppuisin keskustaan. 


Hirsimäkeläiset tykkäävät reippailla. Pyörällä liikumisessa meille vaaditaan jo vähän kuntoa, tasaista ylämäkeä on hengästyttävää polkea. No, kaupunkiin mennessä ei tarvi kun jarrutella! Joskus olen leikilläni sanonut, että asutaankin Koiramäessä. Useissa taloissa on koiria, monissa useampia. Rotujen kirjo on moninainen kun ulkoiluttamisaikaan liikkuu kävelyteillä.


Tässä kahden rivarin takapihaa...kuten näkyy tontit eivät ole kovin isoja! Jostain syystä meillä on aina vähän viileämpää kun muualla Hämeenlinnassa. Se on yleensä aika varmaa, että lumikin lähtee vimppana. Syytä en tiedä.


Meillä ei ollut aikonaan kovin tuuria rakennusmiesten kanssa. Muutamaan kertaan piti vaihtaa. Kun valmista ei oikein tahtonut tulla, mutta tunteja osattiin kyllä laskuttaa. Näitä rivitaloja kun rakennettiin, pisti silmään huolellinen työnlaatu. Ne olivat melkein valmiita, joten ajattelin olevan saumaa tulla rakentajien meille tekemään viimeistelyt. Niinhän siinä kävi, että seuraavaan urakkaan oli hetki, että ehtivät!


Alueen nimi ei ole turhaan Hirsimäki. Isoja puita on talojen välissä. Muutama on myrskyssä kaatunut ja tietty talojen päälle. Pelottavasti ne latvukset huojuvat tuolla varsin korkealla. Kommentit

Äityli-Mummo sanoi…
Kyl o kaunista ! Ihana rauhallise näköstä !
Sussi sanoi…
Näyttää hyvinhoidetulta ja viihtyisältä!
Minttuli sanoi…
Viihtyisältä ja rauhalliselta näyttää kotikulmillasi! Melko samanlaista on omakin asuinympäristö, omakotitalot vain hiukka vanhempia.
Marika sanoi…
Hirsimäessä tulee usein käytyä kun ystävä asuu siellä :)
seita sanoi…
Sinulla on viihtyisä kotikylä. Hienosti kuvattu ja sanallisesti kuvailtu.
Pasi Lepola sanoi…
Haha, taidettiin harrastaa asuntoaluekuvaamista samana päivänä. Sinä olit aavistuksen rohkeampi pihojen suhteen, täytyy ottaa mallia..