Huomenna kaikki voi olla toisin...

f/2.8, ISO 4000, 1/80, 100mm

Siis olen ihmeissäni miten tuolla mun nykyisellä kuvauskokoonpanolla voi ottaa sisäkuvia talvella? Nythän on jo kohtuullisen valoisaa ainakin tuonne klo 20 asti. Ainakin valoisampaa kun joulukuussa koko päivän aikana. Macrossakin on aika kivasti valovoimaa 2.8 ja tuolla vakiozoomillakin tasainen 4. Nyt kamera ehdottelee siis noita järkyttävän isoja ISO-arvoja sieltä lähes ääripäästä ja erikoisia suljinnopeuksia. Mä haluaisin luottaa enempi kameran automatiikkaan näissä arvoissa ja pelata lähinnä aukon kokoa vaihtamalla (AV). Eihän noissa mielestäni ole pahasti kohinaa ja rakeisuutta kuiteskaan (ed. postauksen kissakuva), mikä tietty hyvä. Vaan entäs tosiaan oikeasti hämärän aikaan? Eilen oli vielä klo 18-19 maissa sisälläkin ihan "valoisaa" sateisesta säästä huolimatta. Nyt omia hermojani lepuuttaakseni laitoin AV:ssä ISO:n automaatille, ainakin vähäksi aikaa. Ulkona päivällä vanha olettamus arvoista 100-400 vielä pätee hyvinkin, toisinaan kyllä lykkäisi jotain 800, vähän varjoisammassa. No, problemos! Sisäkuvissa olen pysynyt talvella yleensä ISO 800-3200 arvoilla vanhalla kameralla (kävin tsiikailemassa marras-tammikuun aikana otettuja kuvia). Nyt kuitenkin tuo mieletön ISO-haarukka tuntuu siis minusta jotenkin mielivaltaiselta välillä. Aina kaikissa oppaissa varoitellaan, että kannattaa valita pienin mahdollinen ISO...Sitä on tavattoman hankala arvioida ja siis mä en ala laskin kourassa laskemaan niitä, vaikka kyllä mä netistä löysin ne kaavatkin. :) Kuvaamisen tuntuma on mennyt, jos yhtä macrokuvaa varten pitää ottaa 60 otosta ja lopulta yksi on edes ok. Välillä latasin kuvia tietsikalle ja tarkastelin, että tuliko sutta! Tuli. Sitten muutin asetuksia ja kuvasin taas samaa vitsin viirivehkaa! :) Nyt alkaa jo hieman naurattaa. Yleensä haluan, että tausta on aika sumea, joten mä käytän enempi objektiivin sallimia suurimpia aukkoja. Meiltä ei löydy kotoa ainakaan mitään kauniita taustoja, joita kantsisi esitellä tai edes katsoa!

 Ehkä meni hermo ja oli vaikea kuvauspäivä. Jos tänään olisi parempi! :) Kaivoin eilen yöllä tuon laajemman ohjekirjan netistä ja tavasin sitä yhteen asti yöllä, että teenkö mä oikeasti nyt jotain ihan kummallista nykyisin. No, jotain uutta ja ihmeellistä löytyi, kuten syväterävyydentarkistamisnapikka. Selitys meni hieman huti kun aloin nähdä jo siinä kohtaa pikku-ukkoja! Kameralle oli lykätty myös ohjelmistopäivitys tällä viikolla, mutta mistään ei löydy ohjetta, miten se siis ladataan!? Ei ohjekirjasta eikä Canonin sivuilta. Silti kehoitetaan varovaisuuteen ja vastuuta lykätään lataajalle! Ok. Olen puhelimeen ladannut monituista kertaa päivityksiä, navigaattoriin huonolla menestyksellä  kerran, mutta kameraan en koskaan. Nikonille löysin kyllä ohjeet, mutta se ei ehkä ihan nyt auta. Osaako joku neuvoa vaihe vaiheelta? Saattoi olla, että väsyneenä en vaan löytänyt, niin linkkikin olisi tervetullut. Ohjeita voi lähettää s-postiin: hepuna@netti.fi

Kiitos, jos joku vaivautuu! tv. Tillariina-tumpelo!

:)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Lopettaisin kuvaamisen jos se noin vaikea on ja sitä pitää jatkuvasti valittaa.
Tillariina sanoi…
Joo, se olisi varmaan parasta! :) Toisaalta mikään helppo ei oo yleensä edes tavoittelemisen arvoista. Raja tietty silläkin. Säätiedote lupaa kyllä iltapäiväksi kohtuullista säätä. Ulkona kuvaaminen on kuitenkin paljon helpompaa. Jos iltapäivällä nappaisi! Pidä peukkuja!!
Matkatar sanoi…
En osaa minäkään auttaa, mutta ymmärrän ongelmasi. (vähän pöllö kommentoija tuo ensimmäinen, minusta on ihailtavaa että jaksat paneutua harrastukseesi!)Minulla on onneksi (grr)vanha kamera, jota ei edes voi päivitellä. Suurin ongelmani tällä hetkellä on jumiin jäänyt objektiivi -en saa siitä makrolinssiä millään irti.
Tillariina sanoi…
Matkatar, jostain luin sellaista, että jos objektiiviä lämmittää varovasti hiustenkuivaajalla (laajenee) ja sitten laittaa jääkaappiin (supistuu), niin se kierre voi löysätä sen verran, että irtoaa. En tiedä kantsiiko laittaa kuitenkin koko hökötys pussiin, ettei kerry j-kaapissa sisälle vesihöyryä...en oo tarvinnut tätä vinkkiä vielä itte kokeilla koskaan. Tiedä sitten toimivuudesta.
Pasi Lepola sanoi…
Hyvä hyvä, että jaksat taistella, niin sitä pitää! Ota seuraavalle kuvausreissulle mukaan myös vanhanä kamerasi, niin huomaat että uusi runkosi ei ole yhtään pimeämpi kuin vanha kun käytät rungoissa täsmälleen samoja asetuksia. Uuden kamerasi automaatin ISO-haarukka on oletuksena isompi kuin vanhalla, voit vaihtaa sen asetuksista pienemmäksi esim 100-6400,niin kamera ei tarjoa enää noita suuria ISOja. Tietenkin sinun täytyy silloin kompensoida valotusta isontamalla aukkoa tai kasvattamalla valotusaikaa.
Susanna sanoi…
Jaksamista, Tillariina! Kun jaksat opetella uuden kameran salat, saat varmasti vastineeksi paljon lisäulottuvuutta. Sitä ennen pitää vaan jaksaa opetella kaikki vähän uudelleen. Tsemppiä!
Matkatar sanoi…
Kiitti vinkistä! Laitan obskun vähäksi aikaa vaikka terassille aurinkoon ja sitten jääkaappiin. Kaikkea kannattaa kokeilla, tämä oli uusi objektiivi millä en ehtinyt edes kunnolla vielä leikkiä kun se linssi jäi siihen kiinni... :(
Savu sanoi…
Laita kaikki arvot manuaalitilaan ja kuvaa sitten. Näin opit paljon kuvauksesta. Käytä makroillessa jalustaa tms. tukea, jos valotusaika menee pitkäksi.
—Kuvaamalla oppii!
Pasi Lepola sanoi…
Moi taas, ohjeet kameran firmwaren päivitykseen löytyvät siitä samasta zip-paketista mistä se firmwarekin löytyy. Päivitys on helppoa kunhan seuraat proseduuria kohdasta 3.2 eteenpäin.
Pasi Lepola sanoi…
Ajattelin mainostaa, että huomenna John Greengo pitää ilmaisen webbikurssin 6D:n käytöstä: http://www.creativelive.com/courses/canon-6d-dslr-fast-start-john-greengo

Kurssia pääsee seuraamaan tuon sivun kautta kun rekisteröityy sivustolle (enroll). Mielenkiintoista, täytyypä katsoa jos sopii aikatauluun...