Joulukuusi

Meidän joulukuusen runko nököttää oksista riisuttuna ja varsin surkeana takapihalla. Kohta se pätkitään pieniksi paloiksi ja muuttaa muualle. Makroputken (ja/tai kameran kanssa) on ollut selkeää tarkennusongelmaa. Tässä tyyppillinen ongelmakuva. Kuvan keskustaa ei saa tarkaksi, vaan kohteen  reunat. Otin tästä oksantyngästä kolme kuvaa ja kaikissa sama. Olen laittanut AV:ssä kaikki tarkennuspisteet päälle. Onko se, juuri se ongelma?


Kyllä se väliin onnistuukin, että varmaan ongelma on kerran taas laukaisijan painaja. Olen huomannut, että olen usein menossa kohdetta liian lähelle kun totuin olemaan sen 60 mm macron kanssa lähes kohteessa kiinni! :)

Yöllä heräsin pari kertaa ja onnessani käänsin kylkeä, onhan lauantai! Siinä puoli kuudelta ihan kesken unen tulee valaistuminen, tänään on perjantai! :( No, ei se mitään. Sainpa nukkua työstressivapaasti !

Kommentit

Pasi Lepola sanoi…
Huomenta Tillariina,

Juuri se sinulla on ongelmana, että olet valinnut kaikki tarkennuspisteet käyttöön. Silloin kamera arpoo jonkin tarkennuspisteistä käyttöön, joka on yleensä kuvaajaa lähinnä olevan kohteen päällä oleva piste, mutta jos olet lähempänä kohdetta kuin putken lähin tarkennusetäisyys, niin silloin se tarkentaa johonkin kiintopisteeseen kauempaa.

Nyt kamera on arponut jonkin tarkennuspisteen vasemmalta ylhäältä. Makrolla ja täysikennoisella kameralla on yhdessä niin kapea syväterävyysalue (siis aivan järkyttävän kapea), että tuo kaikkien pisteiden valinta johtaa aika varmaan epäonnistumiseen. Valitse se tarkennuspiste käyttöön, jonka takana olevan kohdan haluat kuvasta teräväksi.

Itse olisin tässä kuvassa valinnut keskimmmäisen tarkennuspisteen käyttöön, jolloin putki olisi tarkentunut tuohon runkoon. Syväterävyysalue on niin kapea, että kaikkea et saa tässä kuvassa millään teräväksi vaikka pienentäisit aukon putken maksimi f-arvoon asti AV-moodissa. f-arvoa kasvattamalla kuitenkin saat levitettyä syväterävyyttä sen verran, että rungon pää ja jääkiteet ovat teräviä.

Jos keskipistettä käyttämällä et saa tarkennettua rungon päähän, niin silloin putken tarkennus on pielessä ja putki pitää säätää. Se on mahdollista säätää suhteellisen helposti myös itse kameran asetuksista, voin kaivaa sinulle ohjeet netistä, jos näin pitkälle tarvitsee mennä.

Kokeileppa uudelleen tuon pölkyn pään kanssa, harjoitus tekee mestarin.
Tiitsa sanoi…
En minä oikeastaan tiedä, mutta tuli mieleen että olisiko sama juttu kuin itselläni. Tuossa nuo reunat ovat sen verran "ulkona" eli lähempänä ja kamera tarkentaa siksi niihin. Miten tuo pitäisi oikein tehdä, niin odotan viisaampien vastauksia.
Tillariina sanoi…
Kiitti Pasi neuvoista! :) Huomenna toivon mukaan harkat jatkuu!

Jaana sanoi…
Oi mikä ihana tunne, kun saa OIKEASTI vain kääntää kylkeä :) Mitenkähän saisi aina huijattua itsensä nukkumaan tuossa autuaassa tunnelmassa..?
Mitä ihaninta viikonloppua sinulle kuvaustesi kanssa. Tarkennuspisteet lähtevät täälläkin tarkistukseen... ;)
JPK sanoi…
Jep, komppaan Pasia. Hyvähän se on että on mahdollisimman monta tarkennuspistettä jossain luontokuvassa mutta tällaisessa monesta on pelkkää haittaa. Jäädään odottelemaan yhden sitä yhden pisteen tarkennusta :)
kivitasku sanoi…
Tuon makroillessa tarkennuksen kanssa tulee taisteltua itsekin. Liian usein itse unohdan, että kaikki tarkennuspisteet ovat minullakin käytössä esim. maisemakuvauksen jälkeen ja makroillessa tarkennus menee ihan arpomiseksi. Ja hermot menevät. Tuossa Pasin hyvässä, aiemmassa kommentissa tuli hyvä ja arvokas muistutus itsellenikin. Jotenkin nyt keväällä taas huomaan, että itselleni makroilu on entistä enemmän se juttu! Saa kaikki maasta esiin tulevat pienet yksityiskohdat vangittua :)

Makroiluiloa sinulle Tillariina!